Honderden kinderen en jongeren met een beperking krijgen niet de zorg die ze nodig hebben

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) velt dit harde oordeel.
Voorzitter van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), Femke Halsema, heeft hierover een brandbrief gestuurd aan haar oud-collega’s in de Tweede Kamer. Tevens praatte Femke Halsema afgelopen zaterdagavond hierover in het televisieprogramma “Kassa”.
Femke Halsema van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), stelt dat de helft van alle instellingen die zeer jonge kinderen begeleiden (van nul tot zes jaar), dat deze kinderen soms onterecht geen toegang krijgen tot de Wet langdurige zorg (Wlz).
Dat gemeenten hun zorgplicht niet goed nakomen vindt 40 procent van de instellingen. Vanwege dit feit krijgen kinderen met ernstige beperkingen geregeld geen of te weinig hulp.
Wanneer de jongeren achttien worden (en dus officieel volwassen zijn) vallen zij vaak tussen de wal en het schip. Dit volgens de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). De Jeugdwet geldt dan niet meer voor deze jongeren. Samen telden de vijftig aangesloten hulpinstellingen 560 jongeren die in de problemen kwamen toen ze achttien werden.
De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) vindt dat gemeenten deze jongeren moet blijven helpen. Dit op het gebied van wonen, werk en ondersteuning.
(Bron: nu.nl)