Door Wmo-plannen kunnen mensen met een beperking mogelijk minder besteden

Vanaf 2027 worden de kosten voor Wmo-hulp, zoals huishoudelijke hulp en begeleiding, mogelijk inkomensafhankelijk. Het kabinet wil de eigen bijdrage verhogen tot maximaal 328 euro per maand voor mensen met een inkomen boven 135% van het sociaal minimum, waarbij elke 100 euro extra inkomen tot 10 euro meer kosten betekent. Dit leidt tot zorgen bij belangenorganisaties zoals het Nibud en Ieder(in), omdat vooral kwetsbare groepen zoals arbeidsongeschikten en mensen met hoge zorgkosten hierdoor financieel zwaarder worden belast.
Dit meldde de website nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op donderdag 8 mei in het jaar 2025. Dit alles in de vorm van een online artikel. We haalden er een paar punten voor je uit.
Momenteel betalen gebruikers meestal rond de 20 euro per maand, los van inkomen en vermogen. De voorgestelde inkomensafhankelijke bijdrage kan voor sommige groepen een fors hogere last betekenen, terwijl zij vaak al duurder uit zijn door extra kosten voor aangepaste kleding, vervoer en energie. Het Nibud waarschuwt dat veel mensen zorg mijd vanwege de kosten en dat het verschil tussen bruto- en netto-inkomen niet goed wordt meegenomen in de plannen.
Daarnaast uit Ieder(in) zorgen dat de plannen de toegang tot zorg kunnen belemmeren voor mensen met een langdurige beperking en hoge kosten. Gemeenten zagen de laatste jaren een stijging in huishoudens die hulp aanvragen, vooral omdat het abonnementstarief toen op 20 euro per maand werd gezet, vooral bij hogere inkomens.
Ieder(in) stelt voor om voor huishoudelijke hulp een eigen bijdrage te blijven vragen, terwijl andere vormen van ondersteuning onder het huidige tarief kunnen blijven. De organisatie benadrukt dat Nederland het VN-verdrag Handicap heeft ondertekend, dat stelt dat rechten van mensen met een beperking niet mogen worden afgenomen. De invoering van inkomensafhankelijke bijdragen wordt nog door de Eerste en Tweede Kamer beoordeeld, met als doel de hulp voor wie het echt nodig heeft, toegankelijk te houden.
(Bron: nu.nl / deepai.org)