Published On: Mon, Sep 19th, 2022

Afgelopen jaren holde mentale gezondheid van meisjes achteruit door coronacrisis en prestatiedruk

Afgelopen jaren holde de mentale gezondheid van meisjes achteruit. De meisjes vereenzaamden vaak tijdens de coronacrisis. Dit alles terwijl jongens teruggrepen op hun gameconsoles. Ook is het zo dat meisjes tegelijkertijd zwaarder gebukt gaan onder prestatiedruk dan jongens. Dit alles ook buiten school.

Dit meldde de website nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op woensdag 14 september in het jaar 2022. Dit alles in de vorm van een online artikel. We haalden er een paar punten voor je uit.

Het percentage van Nederlandse meisjes met emotionele problemen op de middelbare scholen groeide van 28 procent in het jaar 2017 naar 43 procent in het jaar 2021.

Er was ook een flinke stijging te zien onder meisjes uit groep 8. Hier ging het percentage van 14 procent naar een percentage van 33 procent.

De informatie die uit een onderzoeksrapport komt van onderzoekers, laten deze onderzoekers ook weten, dat dit alles deels komt door de coronacrisis. De coronacrisis hakte er merkbaar harder in bij meisjes dan bij jongens.

Het is de vraag waarom meisjes zo veel last hadden van de pandemie. Van de kinder- en jeugdpsychiatrische instelling Youz is Sebastian Cardona psychiater. Hij laat over dit alles weten dat hij het als mogelijke verklaring ziet dat meisjes zich sneller ontwikkelen dan jongens en eerder behoefte krijgen aan een rijk sociaal leven. Wanneer de contacten wegvielen door de coronapendemie/lockdowns viel het deze meisjes zwaarder.

De druk om te presteren zorgt voor meer mentale problemen, zo zien de onderzoekers. Dit alles is in het jaar 2021 opgelopen tot 45 procent.

De lezers van nieuwssite NU.nl reageerden massaal op het onderzoek. De lezers operden dat sociale media ook een slechte impact hebben op het leven van de meisjes.

Een stichting die zich inzet voor het welzijn van de Nederlandse jeugd is “MIND Us”. Hiervan is Frederieke Vriends de directeur.

Frederieke Vriends laat over dit alles het volgende weten: “Een influencer voelt dichterbij dan een zangeres vroeger. Daardoor krijgen jongeren het idee dat het hoogst haalbare voor iedereen bereikbaar is, terwijl slechts een enkeling op sociale media succesvol wordt.”.

Tevens is het zo dat Frederieke Vriends het volgende laat weten: “Jongeren vinden elkaar op online platforms. Er zijn ook mensen die er juist socialer van zijn geworden. En ze leren veel online. Er wordt echt niet alleen maar gedanst op TikTok.”.

Heb jij gedachten over zelfmoord? Je hoeft hier niet alleen in te zijn. Neem via www.113.nl contact op met 113 Zelfmoordpreventie. Je kan ook bellen naar 113, dit is tegen lokaal tarief. Maar je kan ook gratis bellen met 0800-0113.

(Bron: nu.nl)



About the Author

-

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

Shop met je hart