Published On: Thu, Mar 16th, 2023

Gemiddeld gaat het met veel Nederlanders goed, echter nog steeds sprake van ongelijkheid in het land Nederland

Er is nog steeds sprake van ongelijkheid in het land Nederland, al hoewel het gemiddeld met veel Nederlanders goed gaat. Dit alles is een hardnekkig probleem. Dit alles wordt geconcludeerd door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een nieuw rapport.

Dit meldde de website nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op maandag 6 maart in het jaar 2023. Dit alles in de vorm van een online artikel. We haalden er een paar punten voor je uit.

Bij dit alles heeft ongeveer één op de zes Nederlanders niet alleen minder geld, maar bijvoorbeeld ook minder vrienden. Ook kunnen deze mensen minder goed overweg met computers en spreken ze minder talen dan de rest.

Dit alles blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het rapport is genaamd: “Eigentijdse Ongelijkheid”.

Cok Vrooman is onderzoeker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Cok Vrooman laat over dit alles het volgende weten: “Gemiddeld genomen gaat het met veel Nederlanders goed”. Ook laat Cok Vrooman het volgende weten: “En het beeld is dat Nederland een tamelijk gelijk land is. Maar dat beeld klopt niet als je preciezer kijkt.”.

Zeven sociale klassen komen in het onderzoek naar voren.

Van deze sociale klassen zijn er twee sociale klassen (ongeveer 16 procent van de bevolking), die achter lopen op de rest van de bevolking in Nederland.

Een voorsprong heeft juist de hoogste sociale klasse, hierbij gaat het om ongeveer 20 procent van de bevolking in Nederland.

Voor het leven van mensen heeft deze ongelijkheid grote gevolgen. Het is namelijk zo dat deze mensen die achterlopen op de rest van de bevolking zich minder onderdeel voelen van de maatschappij en hebben deze mensen vaker mentale klachten of stemmen ze niet.

Ook is het bovendien zo dat de tegenstellingen in de samenleving afgelopen jaren niet echt zijn veranderd. Dit alles wijst op een probleem. Dit alles ook vanwege het feit dat het economisch lange tijd goed ging én er in de tussentijd beleid is opgesteld dat deze ongelijkheid juist moest tegengaan.

Hieronder nog de zeven sociale klassen en wat ze betekenen:

-1- De werkende bovenlaag. Deze sociale klasse bestaat uit ongeveer 20 procent van de bevolking. Deze groep mensen heeft veel kapitaal, zowel economisch, als ook sociaal, als ook cultureel en ook persoonlijk.

-2- Jongere kansrijken. Hierbij gaat het om ongeveer 9 procent van de bevolking. Deze groep mensen is gemiddeld 34 jaar oud, vaak hoogopgeleid en hebben ook veel sociaal, cultureel en persoonlijk kapitaal. Echter is het wel zo dat deze groep mensen nog niet veel geld heeft.

-3- Rentenierende bovenlaag. Bij deze sociale klasse gaat het om ongeveer 12 procent van de bevolking. Deze mensen zijn vaak hoogopgeleid en gepensioneerd en hebben veel geld. Vanwege het feit dat ze ouder zijn hebben ze wel een lager sociaal kapitaal en hebben ze soms te maken met gezondheidsproblemen.

-4- Werkende middengroep. Deze sociale klasse is met bijna een kwart van de bevolking de grootste groep. Deze groep mensen scoort overal gemiddeld op en wordt dus gezien als de “middenklasse”.

-5- Laagopgeleide gepensioneerden. Bij deze sociale klasse gaat het om ongeveer 18 procent van de bevolking. Deze mensen zijn vaak gepensioneerd en lager opgeleid. Wel is het zo dat deze groep mensen relatief veel geld hebben. Dit alles door onder meer overwaarde op hun huis.

-6- Onzekere werkenden. Deze sociale klasse bestaat uit ongeveer 10 procent van de bevolking. Deze groep mensen betreft het volgende: de werklozen, mensen zonder vast contract en zzp’ers. Deze mensen hebben vaker last van mentale problemen en minder kapitaal dan bovenstaande groepen.

-7- Precariaat. Deze sociale klasse betreft ruim 6 procent van de bevolking. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld om gepensioneerden of mensen die arbeidsongeschikt zijn. Deze sociale klasse heeft het minste kapitaal.

(Bron: nu.nl)

About the Author

-

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

Shop met je hart