Published On: Wed, Dec 7th, 2022

In het jaar 2022 en het jaar 2023 gaan Nederlanders er zo’n vier procent in koopkracht op achteruit

In het jaar 2022 en het jaar 2023 gaan Nederlanders er in totaal zo’n 4 procent in koopkracht op achteruit. Dit alles komt mede door de dure boodschappen en de dure energie. Dat zo’n 430.000 huishoudens in betalingsproblemen kunnen komen zorgen de hoge prijzen voor dit alles.

Dit meldde de website nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op dinsdag 6 december in het jaar 2022. Dit alles in de vorm van een online artikel. We haalden er een paar punten voor je uit.

Het Centraal Planbureau (CPB) stelt dat de koopkracht niet alleen daalt door de hoge prijzen, maar ook vanwege het feit dat de lonen maar gedeeltelijk meestijgen.

Wel zijn er afgelopen tijd in veel cao’s stevige loonsverhogingen afgesproken, maar deze loonsverhogingen kunnen de hogere uitgaven niet volledig dekken.

Dat er op 1 januari in het jaar 2023 het “prijsplafond” ingaat speelt verder mee.

Een deel van de energierekening betaalt het kabinet dan. Dit alles zorgt er voor dat het koopkrachtverlies iets beperkt blijft.

Pieter Hasekamp is directeur bij het Centraal Planbureau (CPB). Hij laat over dit alles het volgende weten: “Het kabinet heeft met de steunmaatregelen tijd gekocht, maar moet nu snel nadenken over een exitstrategie vanaf 2023”. Zo waarschuwt CPB-directeur Pieter Hasekamp.

Ook laat Pieter Hasekamp het volgende weten: “We zullen rekening moeten houden met structureel hogere energieprijzen. Een structureel probleem vraagt om structurele oplossingen, het huidige prijsplafond is dat niet.”.

Bij dit alles denkt Pieter Hasekamp aan onder meer hogere lonen, hulp voor alleen de lage inkomens en energiebesparing.

(Bron: nu.nl)

About the Author

-

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

Shop met je hart