Published On: Sun, Jan 24th, 2021

KNMP: Geneesmiddelentekorten nog altijd groot in Nederland

Apothekersorganisatie “KNMP” liet afgelopen donderdag, donderdag 21 januari in het jaar 2021, weten dat het geneesmiddelentekort in het land Nederland nog altijd groot is. Er werden 1.480 tekorten geteld. Dit voor het jaar 2020. In het jaar 2019 werden er 1.492 tekorten geteld.

Dit meldde de website nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op donderdag 21 januari in het jaar 2021. Dit alles in de vorm van een online artikel. We haalden er een paar punten voor je uit.

Vorig jaar waren er tekorten aan onder andere geneesmiddelen die in de psychiatrie worden gebruikt. Denk hierbij aan het antidepressiva fluoxetine (Prozac) en sertraline. Ook waren er tekorten voor geneesmiddelen tegen blaasontsteking. Denk hierbij aan nitrofurantoïne en trimethoprim. Ook waren er tekorten voor het antistollingsmiddel fenprocoumon.

Apothekersorganisatie “KNMP” laat het volgende over dit alles weten: “Deze geneesmiddelen worden door grote patiëntengroepen gebruikt en een tekort heeft grote impact op de patiënt zelf”.

Door problemen met de productie, distributie en kwaliteit ontstaan de geneesmiddelen tekorten. Er zijn volgens de apothekersorganisatie “KNMP” ook economische oorzaken. Over dit alles laat apothekersorganisatie “KNMP” het volgende weten: “Zodra de productie na een tekort weer op gang komt, staat Nederland vaak achteraan in de rij. Ons land is door de lage prijzen voor fabrikanten en het beperkte inwoneraantal geen aantrekkelijk afzetgebied”.

Het is tevens zo dat in het verleden toenmalig minister Bruno Bruins van Medische Zorg in het najaar van het jaar 2019 liet weten dat hij een extra medicijnvoorraad wilde aanleggen. Dit alles om tekorten te voorkomen.

“NRC” concludeerde in december in het jaar 2020 dat er nog weinig schot zit in het aanleggen van de extra medicijnvoorraad. Dit alles op basis van gesprekken met betrokkenen.

Voor de vertraging wilde het ministerie geen specifieke reden noemen. Volgens “NRC” is die vertraging het gevolg van onduidelijke afspraken over de kosten van de voorraad.

Ook is het zo dat door de coronacrisis er minder aandacht was voor de medicijntekorten.

(Bron: nu.nl)

About the Author

-

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

Shop met je hart