Published On: Sun, Feb 9th, 2020

Lerarentekort in speciaal onderwijs leidt tot grotere klassen, wisselende gezichten voor de klas en wachtlijsten

Uit onderzoek van NU.nl blijkt dat het lerarentekort in het speciaal onderwijs leidt tot grotere klassen, wachtlijsten en wisselende gezichten voor de klas. Dat dit alles tot onrust leidt onder hun leerlingen, vrezen de scholen.

Dit meldde de website nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op vrijdag 7 februari in het jaar 2020. Dit alles in de vorm van een online artikel. We haalden er een paar punten voor je uit.

Aan schoolleiders die werkzaam zijn in het speciaal onderwijs en het speciaal basisonderwijs vroeg NU.nl wat voor gevolgen het lerarentekort heeft op hun school.

Aan het onderzoek deden 238 schoolleiders mee. Voor ongeveer een derde van de scholen in het speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs vulden de schoolleiders de vragenlijst in.

Veel aanmeldingen krijgen meerdere scholen. Toch is het zo dat deze scholen, vanwege het tekort aan leraren, een wachtlijst hanteren of een plaatsingslijst. Soms moeten kinderen hierdoor wel eens wachten tot een jaar voordat zij een plekje krijgen.

Voor kinderen tussen de 4 jaar en 20 jaar oud is het speciaal onderwijs bedoeld. Deze kinderen kunnen bijvoorbeeld door een handicap, zoals bijvoorbeeld doofheid of blindheid, of een psychische stoornis niet naar het regulier onderwijs of het zogeheten speciaal basisonderwijs.

Ook blijkt uit het artikel dat meerdere schoolleiders aan veel “kunst- en vliegwerk” doen, om toch iedereen op school les te kunnen geven.

Tevens blijkt uit het artikel dat er veel meer mensen moeten worden opgeleid tot leerkracht. Ook is het zo dat uit het artikel blijkt dat er op de “pabo” meer aandacht moet komen voor “speciaal onderwijs”.

(Bron: nu.nl)

About the Author

-

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

Shop met je hart