Published On: Thu, Jun 2nd, 2022

Minder mensen in de schuldsanering, ondanks corona

Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) meldde afgelopen maandag (maandag 30 mei in het jaar 2022) dat er het afgelopen jaar net geen 2.300 mensen terecht kwamen in de schuldsanering. Ten opzichte van een jaar geleden is dit 23 procent minder. Ook is het zo dat dit het kleinste aantal is sinds de start van de Wet schuldsaneringen natuurlijke personen (Wsnp) in het jaar 1998. Al tien jaar neem het aantal mensen dat in de schuldsanering zit af. Echter wil dit nog niet zeggen dat er ook minder mensen zijn met schulden.

Dit meldde de website nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op maandag 30 mei in het jaar 2022. Dit alles in de vorm van een online artikel. We haalden er een paar punten voor je uit.

Uit cijfers blijkt dat de coronacrisis voor in zowel het jaar 2020 als in het jaar 2021 er niet heeft toegeleid dat er meer mensen in de schuldsanering terechtkwamen. Er kwamen in het jaar 2020 3.400 minder mensen bij de schuldsanering terecht. Ook is het zo dat afgelopen jaar het aantal mensen in de schuldsanering daalde met het aantal van 700 mensen.

Het aantal neemt sinds het jaar 2011 af.

Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) laat weten dat dit alles iets te maken kan hebben met het feit dat gemeenten vanaf 2012 meer bevoegdheden hebben gekregen rond de schuldhulpverlening. Om inwoners met schulden te helpen, zijn de gemeenten dit verplicht. De gemeenten mogen zelf deze hulpverlening inrichten. De gemeenten hebben dus ook het recht om eisen te stellen.

Uit onderzoek van de Raad voor Rechtsbijstand blijkt dat veel mensen niet eens beginnen aan de aanvraag voor schuldsanering. Dit alles vanwege het feit dat de eisen te hoog zijn.

In een rapport van de Raad voor Rechtsbijstand staat het volgende: “Het wordt als een kansloze optie gezien”.

Door dit alles is er geen compleet beeld van hoeveel mensen problematische schulden hebben.

Mensen worden zo onder meer verplicht om vijf jaar lang hun schulden af te bouwen. Dit alles zonder nieuwe schulden te maken. Als je eerder een traject hebt doorlopen, kom je ook tien jaar lang niet meer in aanmerking voor schuldsanering. Sander Dekker, voormalig minister van Rechtsbescherming, stuurde vorig jaar een voorstel naar de Tweede Kamer. Dit alles om de wet aan te passen.

Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) wijst daarnaast erop dat de economische omstandigheden tot in maart van het jaar 2020 (de start van de coronacrisis), best gunstig waren. Dit alles zou kunnen verklaren waarom niet veel meer mensen schuldsanering aanvroegen.

Wel is het dus zo dat er een kans bestaat dat het aantal mensen dat schuldsanering aanvraagt de komende jaren wel stijgt.

(Bron: nu.nl)

About the Author

-

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

Shop met je hart